Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

racuszki z czereśniami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
mleko 1/2 szklanki
jajko 2 szt.
cukier waniliowy 1 łyżka
sól 1 szczypta
cukier 7 i 1/2 dag
czereśnie 30 dag
śmietana kremowa 30% lub 36% 3/4 szklanki
olej 2 łyżki
cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: racuszki z czereśniami

Mleko wymiesza z roztrzepanymi jajkami, cukrem waniliowym, szczyptą soli i cukrem. Dosyp mąkę, przesiewając ją przez sito i wymieszaj. Ciasto odstaw na 30 min., żeby zgęstniało.
Czereśnie, umyj, osusz, usuń szypułki i pestki, pokrój je na połówki. Gdy ciasto dobrze zgęstnieje dodaj do niego owoce i wymieszaj.
Śmietanę ubij na sztywno i wstaw do lodówki. Na patelni rozgrzej olej, zamieszaj ciasto, aby podnieść owoce z dna naczynia. Nabieraj porcje i wylewaj je na patelnię. Smaż placki z obu stron na rumiano. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem, udekoruj bitą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iza15 04.10.2011 21:05
smaczne
mala2021 18.08.2011 07:16
smaczne
marta1371 17.06.2011 22:28
Smaczne,też takie zrobię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak