Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta z indykiem i żurawinami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1,5 szklanki
masło 2/3 kostki
sól szczypta
Nadzienie:
mięso mielone z indyka 25 dkg
liście szpinaku 25 dkg
olej 1 łyżka
cebula 1 szt
żurawina 20 dkg
jajko 2 szt
śmietana gęsta 4 łyżki
cytryna 1/2 szt
czosnek 3 ząbki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: tarta z indykiem i żurawinami

Zagniatamy kruche ciasto i mocno je schładzamy,wylepiamy nim natłuszczoną formę do tart,pieczemy aż ciasto się zrumieni w 190 stopniach.Cebulę siekamy,szklimy na oleju,dodajemy mięso czosnek i mieszamy przyprawiamy do smaku,wsypujemy żurawinę i dusimy 10 min mieszając.Na cieście układamy na przemian zblanszowane liście szpinaku skropione sokiem z cytryny i mięso i tak do wyczerpania słladników,zalewamy jajkami rozkłóconymi ze śmietaną.Pieczemy 25 min w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 27.04.2012 10:43
super;))
Betka 27.04.2012 10:37
mniam smacznie się zapowiada!;)
m1monika 27.02.2012 16:12
fajne
Ada-Gaba 06.02.2012 07:37
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak