Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placek quiche lorraine

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 20 dkg
masło 10 dkg
sól 1 łyżeczka
Farsz:
boczek wędzony 20 dkg
śmietana 200 ml
jajko 4 szt
sól
pieprz
woda zimna 3 łyżki
natka pietruszki 1 pęczek
ser ementaler 15 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: placek quiche lorraine

Mąkę mieszamy z solą,dodajemy zimne masło i dobrze siekamy z mąką,następnie wlewamy lodowatą wodę i szybko zagniatamy ciasto.Formujemy kulę i wstawiamy na 30 min do lodówki,następnie wałkujemy na placek grubości 4 mm i wykładamy nim dno i ścianki natłuszczonej masłem tortownicy.Żółtka ubijamy ze śmietaną,pieprzem i solą z białek ubijamy pianę.Boczek kroimy w kostkę i delikatnie mieszamy z ubitymi żółtkami serem i natką pietruszki i pianą z białek.Taki farsz nakładamy na ciasto wyrównywamy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.Pieczemy 30 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak