Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakaliowy piernik

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 25 dag
mąka razowa 25 dag
masło 1/2 kostka
cukier 25 dag
miód 25 dag
kawa 5 dag
jaja 4 sztuki
cynamon Prymat 1/2 łyżeczka
owoce kandyzowane 10 dag
rodzynki 5 dag
tłuszcz do formy
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczka
goździki mielone 1/2 łyżeczka
Ziele angielskie mielone Prymat 1/2 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Bakaliowy piernik

Kawę zalewamy 5 łyżkami wrzątku, zagotować i zaparzyć. Przecedzamy, dodajemy miód i zagotowujemy. Mąki mieszamy z sodą, i dodjamey je do masła utartego z żółtkami i cukrem. Kiedy skąłdnmiki sie połączą dodajemy kawę z miodem i przyprawy. Mieszamy dokładnie i lączymy masę z ubitymi białkami. Rodzynki i owoce mieszmay z obrobiną maki i dodajemy do masy. Pieczemy piernik w 200 stopniach przez 50 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak