Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sodziaki

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 4 szkl.
zsiadłe mleko 2,5 szkl.
cukier 1,5 łyżeczka
sól 1 szczypta
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Sodziaki

Mąkę, zsiadłe mleko, sodę, sól i cukier wymieszać. Wyrobić drewnianą łyżką lub zagnieść niezbyt twarde ciasto. Wyłożyć na stolnicę, oprószyć mąką, odcinać niewielkie kawałki ciasta. Każdy kawałek obtoczyć w mące i palcami wyrabiać placuszki. Smażyć na oleju na złoto. Podawać z dżemem, powidłami lub posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 30.08.2011 12:11
Też robię z zsiadłym mlekiem i takie smakują nam najbardziej.
cukiereczek 20.08.2011 12:32
super
maryśka 08.07.2011 19:57
super
Anita21 19.06.2011 22:46
mmm chętnie wypróbuje :)
js28 19.06.2011 10:37
wypróbujcie, bo są pyszne :) To kolejny smak mojego dzieciństwa :)
aguus 17.06.2011 10:23
Na zsiadłym mleku placuszków nie robiłam, więc na pewno wypróbuję Twoją propozycję:)
SmacznaPyza 17.06.2011 08:44
takich placuszków nie znam, zwykle robię rzadsze ciasto do nakładania łyżką, ale skoro polecasz takie to wypróbuję bo u mnie na placki dużo chętnych :-)
Agiatis 16.06.2011 19:14
pysznie to wygląda:)
Emilia22 16.06.2011 19:01
ale pyszności:)
Mateusz/matikor 16.06.2011 18:13
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak