Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KRUCHY PLACEK Z RABARBAREM

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 1/2 kg
masło 1 kostka
cukier 3/4 szklanki
jajko 3 szt
śmietana 18 proc 3-4 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 szt
rabarbar 1 kg
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: KRUCHY PLACEK Z RABARBAREM

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia na stolnicę, zrobić dołek dodać dwa żółtka i jedno całe jajko,1/2 szklanki cukru,śmietanę,cukier waniliowy i schłodzone masło starte na tarce o grubych oczkach.Ciasto siekać nożem a następnie szybko zagnieść,podzielić na dwie równe części.Obrać rabarbar i pokroić na małe kawałki.Ciasto rozwałkować i rozłożyć na natłuszczonej i posypanej bułką tartą blasze na ciasto wyłożyć rabarbar i posypać 2 łyżkami bułki tartej,przykryć drugą połową rozwałkowanego ciasta.Roztrzepać widelcem pozostałe dwa białka i posmarować ciasto,posypać pozostałym cukrem(1/4 szklanki).Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni,grzanie góra-dół i piec około 60 minut.SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 09.09.2013 19:23
uwielbiam ciasta z rabarbarem
Motorek 06.06.2013 10:04
smaczne ciasto
Dorian 31.03.2013 21:24
pyszne ciacho
mic 22.03.2013 20:12
pozostalo czekac na rabarbar
Krystyna32 01.12.2012 09:36
extra
Łukasz15 14.11.2012 18:10
Pyszne ciasto
Papryczka 20.07.2012 21:20
smaczne ciasto
Ada-Gaba 16.07.2012 07:09
apetyczny
ankaryba 20.06.2012 21:22
pyszny!!!
Anna152 15.06.2012 07:37
super
Mirka-Ludomila 12.06.2012 22:32
lubię takie ciacho
smakoszek 09.06.2012 17:43
super ciacho
anemon 24.03.2012 18:41
Przepis bardzo na czasie, bo sezon rabarbarowy tuż tuż ...
Rybciia 23.03.2012 16:37
pyszny
agnieszka214 20.03.2012 09:18
pyszne
gacopierz23 26.02.2012 13:06
już bym zjadła :)
Seba 26.11.2011 11:29
pycha
Mariusz10 23.11.2011 19:18
ekstra
Brigitte 13.11.2011 12:19
Jak u babci :)
Wacław 08.11.2011 18:36
pyszne ciasto !
Wacław 08.11.2011 18:36
pyszne ciasto !
gosia561 01.11.2011 11:57
nie jadłam rabarbaru
mirosława4 23.07.2011 15:27
pychotka
caroline1983 14.07.2011 21:48
moja babcia taki robiła tylko do srodka kładła jabłka
Elżbieta17 05.07.2011 17:35
Ciasto na czasie, pycha:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak