Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet z indyka duszony w winie z suszonymi pomidorami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z indyka 500 g
czosnek ząbki 3 szt.
pomidory suszone 5 szt.
wino białe wytrawne 0,5 l
sól
pieprz
masło
estragon
cebula 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Filet z indyka duszony w winie z suszonymi pomidorami

Wieprzowinę umyć, wysuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek i pomidory posiekać (pomidory grubiej). Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, wrzucić posiekaną wołowinę, kiedy mięso zmieni kolor, dorzucić posiekane czosnek, oliwę i pomidory. Kiedy masło się wysmaży, powoli zalać całość połową winem. Zmniejszyć ogień na minimum, dusić pod przykryciem tak długo, aż mięso zrobi się miękkie, od czasu do czasu podlewając winem. W międzyczasie dodać szczyptę estragonu i ziół prowansalskich.
Podawać z ryżem bądź z makaronem penne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 09.11.2010 08:28
brzmi nieżle

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak