Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Młoda kapusta ze śledziami i jabłkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śledzie 1 kg
ostra musztarda 1 łyżka
oliwa 1 łyżka
masło
wywar warzywny 1 szklanka
sok z cytryny 1 szt
sól
pieprz
tymianek
cebula 1 szt
kapusta 1 mała
jabłko winne 2 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Młoda kapusta ze śledziami i jabłkami

Wymoczone i osuszone śledzie posmaruj musztardą, oprósz solą i pieprzem. Przykryj folią, odstaw na 40 minut. Kapustę oczyść, poszatkuj, lekko posól. Odciśnij. Jabłka i cebulę obierz, pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny. Oliwę rozgrzej w rondlu, podsmaż cebulę i jabłka. Dodaj kapustę, podsmaż mieszając. Przypraw tymiankiem i pieprzem. Wlej wywar, duś pod przykryciem na małym ogniu 10 minut. Odkryj, odparuj. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem, wyłóż kapustę. Na niej ułóż śledzie, polej łyżką stopionego masła. Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj np. z upieczonymi w mundurkach ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lidia6 17.11.2011 09:28
ciekawy przepis,jeszcze takiego nie jadłam chyba muszę spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak