Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z boczku

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

chudego boczku 1,5 kg
mielonego mięsa 20 dag
pieczarek 10 sztuk
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
jajko 1 sztuka
masła 1 łyżka
czosnku 3 ząbki
sól, pieprz do smaku
cebula 1 mała

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z boczku

Boczek od strony wewnętrznej dość obficie posypujemy solą, pieprzem i nacieramy drobniutko pokrojonym czosnkiem. Zwijamy w roladę i owijamy folią i co najmniej na godzinę wkładamy do lodówki. Pieczarki myjemy (jeśli potrzeba obieramy) i kroimy na ćwiartki. Odparowujemy na rozgrzanej patelni, podsmażamy na maśle i lekko obsypujemy solą. Zostawiamy do ostygnięcia. Do mięsa mielonego dodajemy tartą bułkę, drobno pokrojoną cebulę, jajko i pieczarki. Mieszamy i do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Wyjmujemy boczek, rozwijamy zrolowany boczek i nakładamy farsz. Ponownie ściśle zwijamy w roladę (jeśli potrzeba obwiązujemy nicią), wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy 70 - 80 minut. Czas pieczenia zależy od grubości rolady. Do farszu dokładam paski kolorowych papryk, ale tym razem nie miałam.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 07.11.2011 08:31
wyśmienicie wygląda
Mysiunia 08.03.2011 10:45
wspaniała! :)
katarzynka455 06.11.2010 22:37
fajna roladka
MAR3STA 01.11.2010 18:08
uwielbiam rolady a ta wygląda wyśmienicie
Sloneczko222 01.10.2010 21:10
normalnie pyszności.....
Smakosz6 23.08.2010 13:27
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak