Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek Wielkanocny

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Na ciasto:
mąka 300 g
margaryna 200 g
cukier 100 g
żółtko jajek 1 szt
śmietana kwaśna 2 łyżki
kakao 1 łyżeczka
miód 1 łyżeczka
Na wierzch:
marmolada truskawkowa
białko 3 sztuki
cukier 1/4 szkl
kisiel truskawkowy pół łyżeczki
polewa czekoladowa
skórka pomarańczowa
rodzynki
migdały

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek Wielkanocny

Ciasto.Siekamy margarynę z mąką i cukrem.Palcami rozcieramy grudki.Dodajemy żółtko,kakao,miód i śmietanę. Zagniatamy ciasto.Formujemy kulę i owijamy folią.Odkładamy do lodówki na około 2-3 godziny.

Po schłodzeniu,ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm.Wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia.Smarujemy cienka warstwą marmolady.Białka ubijamy,gdy będą sztywne dosypujemy cukier wymieszany z kiślem.Dokładnie mieszamy.Nabieramy pianę dużą łyżką i układamy na warstwie marmolady.Pieczemy 15 minut w temp.190 stopni.Studzimy w zamkniętym piekarniku.

Dekorujemy polewą czekoladową,rodzynkami,płatkami migdałów i skórką pomarańczową

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 20.08.2011 12:29
wspaniały
agnieszka214 19.06.2011 11:35
pyszny
ewasylwia 16.06.2011 15:48
fajnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak