Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka szpinakowo-serowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron penne 300 g
szpinak świeży lub mrożony 300 g
śmietanka 22% 200 ml
ser biały 200 g
ser pleśniowy lazur 150 g
czosnek ząbki 5 szt.
sól
pieprz
kurkuma
masło
ser gouda 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka szpinakowo-serowa

Makaron ugotować al dente. Szpinak poddusić na maśle ze szczyptą soli i pieprzu. Ser żółty i lazur zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Ser biały rozdrobnić z misce. Dodać makaron i szpinak.Zamieszać, po czym dodać cały lazur i 2/3 żółtego sera. Wcisnąć czosnek, doprawić szczyptą soli, pieprzu i kurkumy do smaku. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, obsypać lekko bułką tartą. Przełożyć masę, przysypać pozostałą częścią żółtego sera. Zapiekać godzinę pod przykryciem w temperaturze 200 stopni. Następnie zdjąć pokrywę zapiekać jeszcze 15 minut, żeby ser na wierzchu się przyrumienił.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak