Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodzianki

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1/2 kg
drożdże 5 dag
mleko 1 szklanka
cukier 20 dag
jajko 3 sztuki
sól 1 szczypta
cukier waniliowy 1 sztuka
masło 12 dag
DODATKOWO:
jagody 2 szklanki
cukier 3/4 szklanki
budyń waniliowy 1/2 sztuki
jajko 1 do posmarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianki

Drożdże rozmieszać w mleku,dodać po 1 łyżce cukru i mąki,rozczyn odstawić do wyrośnięcia.
Jajka ubić z pozostałym cukrem.
Mąkę przesiać do miski,dodać wyrośnięte drożdże i ubite jajka,wymieszać ,dodać sól i rozpuszczony ciepły tłuszcz,wyrobić gładkie i miękkie ciasto,odstawić do wyrośnięcia.

Jagody wymieszać z cukrem i budyniem .

Wyrośnięte ciasto rozwałkować ,pociąć na kwadraty,nadziewać jagodami i zlepić bułeczki.
Bułeczki odstawić do wyrośnięcia,wyrośnięte posmarować jajkiem i można dodatkowo posypać kruszonką ,ale to nie jest konieczne wystarczy sam cukier puder po upieczeniu.

Piec w gorącym piekarniku na złoty kolor

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

alaaa 29.05.2012 18:02
wyglądają znakomicie
czekoladka_m 10.05.2012 13:16
Już z utęsknieniem czekam na jogdy:):) Na razie muszę się napatrzeć:):)
Justyna37 13.04.2012 20:41
pyszne
Wiesława1 23.03.2012 20:19
pyszne
sunnymood 26.01.2012 17:37
rewelacja;)
misia53 14.08.2011 15:35
Przyszedł czas na jagodzianki
Weronika_eM 22.06.2011 19:53
pyszności
1j1o1l1a1 20.06.2011 21:20
właśnie nadszedł jagodowy sezon :)
Misiek1 16.06.2011 11:15
Uwielbiam jagodzianki!
halinka1011 16.06.2011 08:56
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak