Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort jojo

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 40 dkg
jajko 2 szt
smalec 15 dkg
śmietana 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy
Krem:
żółtko jajek 5 szt
napar prawdziwej kawy 7 łyżek
masło 25 dkg
cukier 3/4 szklanki
spirytus 1 łyżeczka
dżem
posypka czekoladowa
ozdoby z czekolady
aromat rumowy

Przepis i sposób przygotowania na: tort jojo

Z podanych składników wyrabiamy ciasto i dzielimy je na 3 równe części i każdą część osobno pieczemy w tortownicy w średnio nagrzanym piekarniku.Żółtka ucieramy z cukrem dodajemy wystudzony napar z kawy i dalej ucieramy.Rondelek z utartą masą dajemy na mały ogień i gotujemy 10 min cały czas mieszając następnie studzimy.Masło ucieramy na puch i wciąż ucierając dodajemy zimną masę jajeczno-kawową ,na koniec wlewamy spirytus.Pierwszy i trzeci placek smarujemy kremem a środkowy dżemem o dowolnym smaku.Resztą kremu smarujemy boki tortu i dekorujemy posypką i dekoracjami z czekolady.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 02.12.2011 00:07
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak