Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort czekoladowy z ananasem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 4 szt
mąka 1 szklanka
cukier puder 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Krem:
masło 2 kostki
jajko 2 szt
żółtko jajek 2 szt
cukier puder 20 dkg
ananas 1 puszka
czekolada gorzka 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: tort czekoladowy z ananasem

Żółtka na biszkopt ucieramy z cukrem na puszystą masę i nie przerywając ucierania dodajemy 4 łyżki gorącej wody i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem.Dno tortownicy smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.Pieczemy biszkopt w piekarniku w 160 stopniach.Gdy ciasto ostygnie przekrajamy je na 3 części.Jaja i żółtka ubijamy z cukrem.Masło ucieramy na puch i cały czas ucierając dodajemy po łyżce ubitych jajek.Gotowy krem dzielimy na 2 części.Jedną mieszamy z drobno pokrojonym i starannie osączonym ananasem,drugą z pokruszoną czekoladą.Przekładamy krążki najpierw ciemną potem jasną masą.Wierzch tortu oblewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 30.09.2011 12:09
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak