Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Letnie zapiekane pomidorki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podwójna pierś z kurczaka 1 sztuka
pomidory 1 kg
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
ser żółty 10 dkg
ogórek zielony 2 sztuki
smitana 3 łyżki
ryż 2 torebki
cebula 1 sztuka
olej roślinny do smażenia
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Letnie zapiekane pomidorki

Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki po czym mielimy za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Czekamy, aż cebulka wystygnie i dodajemy do mięsa razem z jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem a następnie dokładnie mieszamy.

Pomidory myjemy i odkrawamy ostrym nożykiem wierzch. Łyżeczką wydrążamy środek pomidora bardzo delikatnie, by nie przedziurawić skórki. Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do wydrążonych pomidorów nakładamy farsz i posypujemy żółtym serem a następnie przykrywamy odkrojoną wcześniej górną częścią pomidora. Układamy nafaszerowane pomidory w naczyniu żaroodpornym, podlewamy olejem i przykrywamy naczynie. Pieczemy 30 minut w temperaturze 150°.
Ogórki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy ze śmietaną.
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak