Buni eksperyment z leniwymi ,, gołąbkami,, :

Buni eksperyment z leniwymi ,, gołąbkami,, :

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 35 dag mielonego mieszanego ( wołowo-wieprzowe )

  • 75 dag pokrojonej cienko białej kapusty

  • 2 cebule drobno posiekane

  • czosnek

  • sól

  • pieprz

  • majeranek

  • mąka

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

  • 1 pęczkek kopru

  • cukier

  • papryka mielona

  • olej

  • 2 łyżki masła

  • bulion drobiowy

    1 kostka
  • przecier pomidorowy

    8-10 g
  • jajka

    2 szt.
  • ryż

    10 dag (ugotowany)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę zalać litrem wody i gotować 35 minut od zagotowania. Odcedzić ( odciskając mocno na sicie ) zachowując wywar.
Połowę włożyć do garnka podlać 2 szklankami wody z gotowania , dodać połowę kopru , masło, Bulionetkę i dusić na małym gazie dalej.
Cebulę drobno pokroić i zrumienić na 2 łyżkach oleju .
Wyrobić mięso z kapustą , ryżem , cebulką , czosnkiem , resztę kopru, jajkami .Doprawić masę solą , pieprzem, papryką , majerankiem . Uformować 12-15 kotlecików , oprószyć mąką .Obsmażyć na rozgrzanym oleju .
Do kapusty ( ma być miękka ) dodać przecier pomidorowy. Doprawić cukrem , pieprzem .
Ułożyć na kapuście kotlety . Dusić na małym gazie 20 minut .
Podałam z ziemniakami z wody .
Smakują jeszcze lepiej niż te duszone w samym sosie pomidorowym , bardziej zbliżone są smakiem do oryginalnych gołąbków .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Juleczka20

31.05.2012 22:08
wspaniałe:)

ewelinapac

12.11.2011 12:08
pycha

Marzena40

22.03.2011 08:34
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat