Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki z boczkiem pod beszamelem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 800 g
boczek 120 g
margaryna 40 g
cebula 1 szt
mleko 375 ml
mąka 40 g
pieprz do smaku
sól do smaku
bulion wołowy 375 ml
szynka 150 g
natka pietruszki do smaku
przyprawa w płóynie do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki z boczkiem pod beszamelem

Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzić, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Boczek pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w drobną kostkę. Oba składniki dusić na margarynie do momentu, aż cebula się zeszkli. Por­cjami wsypywać mąkę i stale mieszając przygotować złocistą zasmażkę.Następnie porcjami wlać mleko i bulion i goto­wać mieszając, aż powstanie gładki sos. Doprawić solą, pieprzem i maggi. Szynkę pokroić w kostkę. Plasterki ziemniaków podgrzać w sosie beszamelowym, dodać kawałki szy­nki. Pietruszkę umyć, osuszyć, listki grubo pokroić i posypać potrawę. Podawać na gorąco.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak