Pikantne pulpety rybne

Pikantne pulpety rybne

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet rybny

    1/2 kg
  • jajko

    1 szt
  • olej do smażenia

  • cebula

    2 szt.
  • czosnek ząbki

    2
  • kolendra mielona

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • pomidory bez skóry

    2 szt.
  • mąka

    1/4 szkl.
  • skórka cytrynowa (opcjonalnie)

    1/4 łyżeczki
  • imbir mielony

    1/4 łyżeczki
  • papryka ostra mielona

    1/4 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filety z białej ryby (np. dorsza, halibuta, lub morszczuka) zemleć w maszynce, bądź rozdrobnić w blenderze. Dodać jajko, wyrabiać, odstawić.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić ostrą paprykę/ chilli, drobno pokrojoną cebulę, przepuszczony przez praskę czosnek, skórkę z cytryny, imbir, kolendrę i sól. Mieszając smażyć na małym ogniu ok. 10 min.
1/3 przesmażonych przypraw dodać do ryby. Resztę odłożyć do miseczki.
Uformować niewielkie pulpety, obtoczyć w mące.
Wlać jeszcze trochę oleju na patelnię, rozgrzać, ostrożnie wkładać pulpety, smażyć na średnim ogniu. Obracać, by pulpety się zezłociły.
Dodać pomidory, przesmażone przyprawy, lekko wymieszać. Dusić pod przykryciem ok. 25 min., od czasu do czasu mieszając.
Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iwona332

20.10.2010 10:13
super

iwona332

20.10.2010 10:13
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat