Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kokosowa drożdżówka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szk
drożdże 25 g
żółtko jajek 4 szt
mleko 2/3 szk
cukier 1/2 szk
margaryna Kasia 100 g
wiórki kokosowe 1 szk
sok z połówki cytryny
cukier puder 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: kokosowa drożdżówka

Drożdże rozkruszyć do podgrzanego mleka z cukrem i łyżką mąki i odstawić do wyrośnięcia.
Margarynę stopić i wystudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Do żółtek dodać mąkę, wyrośnięte drożdże, margarynę, pozostałe mleko i wiórki kokosowe i dokładnie wyrobić ciasto.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut.
Po tym czasie ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 30-35 minut.
Z cukru pudru i soku z cytryny zrobić lukier i posmarować nim wystudzone ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 05.12.2011 08:57
pulchna
eli_555 22.10.2011 22:58
pychota
Iwusia 21.06.2011 23:23
zapowiada się bardzo smacznie
agnieszka214 17.06.2011 09:29
pyszne
ZEWA 16.06.2011 10:00
Masz rację, z kremem byłaby jeszcze lepsza, tez pomyślę
ZEWA 16.06.2011 10:00
Masz rację, z kremem byłaby jeszcze lepsza, tez pomyślę
SmacznaPyza 16.06.2011 09:10
podoba mi się pomysł z dodaniem wiórków bo je lubię - a może by tak jeszcze ją przełożyć kremem? pomyślę :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak