Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Donaty serowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
masło 5 łyżek
jajko 2 szt.
proszek do pieczenia 2 łyzeczki
cukier 1 szkl.
cukier waniliowy 1 op.
cukier puder
twaróg 30 (chudy)
smalec 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Donaty serowe

1. Twaróg zmielić dwa razy (można kupic juz zmielony). Przesiać mąkę na stolnicę. Połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone masło. Wszystkie składniki posiekać nożem tak, żeby się połączyły.
2. wsypać cukier, wymieszany z cukrem waniliowym, dodać jajka i zmielony ser. Szybko wyrobić masę. Ciasto cienko rozwałkować, szklanką o duzej srednicy wycinać z niego placuszki. W każdym placuszku kieliszką wyciąć dziurkę.
3. W głębokim garnku rozgrzać tłuszcz, wrzucać przygotowane oponki i smażyć je z obu stron na złoty kolor. Gotowe wyjmować, osączyć z tłuszczu na pergaminie i jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 24.01.2014 07:28
bardzo lubię
AnielskaSlodycz 08.06.2013 09:34
Lubię takie słodkości ;)
miki47 23.03.2013 10:56
smakowicie
kate.500 29.06.2011 08:55
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak