Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek rabarbarowy z morelami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rabarbar 1 kg
morele z puszki 2 puszki
masa marcepanowa 200 gram
sól
masło 250 gram
cukier 250 gram
cukier waniliowy 2 op
zapach migdałowy 1/3 fiolki
jajko 4 szt
mąka ziemniaczana 75 gram
proszek do pieczenia 3 łyżki
mąka pszenna 3 szklanki
listki mięty

Przepis i sposób przygotowania na: Placek rabarbarowy z morelami

Rabarbar oczyść, opłucz i pokrój na małe kawałki. Masło utrzyj ze szczyptą soli, 200 gramami cukru i 1 cukrem waniliowym. Dodaj zapach migdałowy i marcepan. Wbij jajka. Powoli wsyp obie mąki z proszkiem do pieczenia. Całość dobrze utrzyj. Blachę posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj ciasto i rozłóż połówki moreli i rabarbar. Wierzch posyp cukrem i resztą cukru waniliowego. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz 45-50 minut. Gotowe ciasto wystudż i pokrój na porcje. Udekoruj listkami mięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 11.06.2012 08:08
super
Niunia 19.03.2012 16:11
mniam
joanna77 19.09.2011 21:03
lubię rabarbar
Robert10 19.09.2011 19:12
warte wypróbowania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak