Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kokosowo-porzeczkowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 150 g
skórka z limonki 1 szt.
mąka 250 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 150 g
wiórki kokosowe 100 g
jajko 3 szt..
mleko kokosowe 150 g
masa
dżem porzeczkowy 200 g
śmietana kremówka 200 ml
cukier waniliowy 1 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kokosowo-porzeczkowe

1. Masło stopić, wystudzić. Mąkę wymieszac z proszkiem do pieczenia, cukrem, skórką otartą z limonki i wiórkami kokosowymi. stopione masło połączyć z mlekiem kokosowym i roztrzepanymi jajkami. Małymi porcjami dodawac sypkie składniki. Wymieszac mikserem.
2. Ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką tortownicy. Wierzch wyrównać. Piec ok. 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwa placki.
3. Dżem lekko podgrzać w rondelku. Część odłozyc do późniejszej dekoracji, resztę rozsmarować na spodnim placku. Śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem waniliowym. Połowę bitej śmietany rozsmarowac na dżemie, przykryć długim plackiem. Wierzch ciasta posmarować pozostałą bitą bitą śmietaną. Udekorować odłożonym dżemem, posypać wiórkami kokosowymi.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiola333 14.04.2013 20:30
bardzo smakowity przepis
Papryczka 12.09.2012 18:01
smaczne
Dorian 06.07.2012 08:32
super
Krystyna32 15.06.2011 10:15
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak