Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szynka wieprzowa na pomarańczowo

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa surowa 1,75 kg
pomarańcze 3 szt
ziele angielskie 4 ziarenka
pieprz ziarnisty 4 ziarenka
masło sklarowane 5 dkg
cebule małe 2 szt
cząber 1/2 łyżeczki
smalec 1 łyżka
Cynamon cały Prymat kawałek
sól
wino deserowe 1 (typu marsala)

Przepis i sposób przygotowania na: szynka wieprzowa na pomarańczowo

Umytą i osuszoną szynkę sznurujemy układamy w garnku zalewamy wystudzoną marynatą z soku wyciśniętego z pomarańczy zagotowanego z winem,posiekaną cebulą,skórką otartą z wyszorowanej sparzonej jednej pomarańczy i przyprawami bez cząbru i soli.Garnek przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce co jakiś czas mięso przewracamy.Następnie nacieramy solą i cząbrem i na godzinę wkładamy do lodówki.Następnie układamy szynkę w wysmarowanej smalcem brytfannie polewamy roztopionym masłem przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni.Po 40 min podlewamy szynkę marynatą znów przykrywamy i pieczemy do miękkości.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iza15 20.12.2011 13:13
fajny przepis
iza15 22.06.2011 23:50
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak