Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

łamańce z makiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 15 dkg
masło 1/3 kostki
cukier puder 2 łyżki
jajko 1 szt
sól szczypta
śmietana kwaśna 1 łyżka
masa makowa
mak 20 dkg
mleko 2 szklanki
masło 12 dkg
miód 10 dkg
żółtko jajek 2 szt
cukier 3 łyżki
rum kieliszek
laska wanilii 1/2 szt
migdały posiekane 5 dkg
rodzynki 5 dkg
figi pokrojone 5 szt
Skórka pomarańczowa kandyzowan 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: łamańce z makiem

Zimne masło starannie siekamy z mąką,dodajemy jajko,śmietanę,cukier i znów dobrze siekamy a następnie zagniatamy na gładkie ciasto,owijamy je folią i wstawiamy na 60 min do lodówki.Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w prostokąty szerokości 1,5 cm i długości 10 cm układamy w natłuszczonej formie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.Pieczemy aż nabiorą złotego koloru ok 15 min.Mak płuczemy zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy na małym ogniu ok 30 min,następnie przecedzamy przez gęste sito i trzykrotnie mielimy.Rodzynki płuczemy sparzamy i odsączamy.Miód podgrzewamy,masło ucieramy z cukrem i żółtkami,dodajemy posiekane bakalie,wanilię skórkę pomarańczową i miód dokładnie mieszamy z makiem i rumem-schładzamy.Podajemy z kruchymi łamańcami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magical66 24.10.2011 22:05
świetny przepis
tomek18 11.07.2011 13:55
super
Krystyna32 01.07.2011 08:19
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak