Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pawi ogon

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szk
margaryna Kasia 250 g
kwaśna śmietana 1/2 szk

Przepis i sposób przygotowania na: Pawi ogon

Ciasto:
3 szk mąki pszennej
250 g margaryny Kasia
1/2 szk kwaśnej śmietany
1 jajko
1 żółtko
1/2 szk cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
1 l mleka
1 szk cukru
1 cukier waniliowy
3 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
250 g margaryny Kasia
Polewa:
1/3 kostki margaryny Kasia
2 łyżki kakao
2 łyżki wody
1/2 szk cukru
Dodatkowo:
1,5 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
1 duża paczka petitków kakaowych
1 duża paczka petitków jasnych
1 duża paczka okrągłych biszkoptów
posypka kolorowa do ciast
2 galaretki truskawkowe
1 l wody

Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą robiąc jednolitą masę.
Wyrobione ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na trzy części.
Każdą z nich podzielić na trzy części i wałkować na szerokość lub długość blaszki, jak kto woli.
Każdy placek posmarować dżemem z czarnej porzeczki, zwinąć w rolady i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 40 minut w 175 stopniach.
Przestudzić.
Przygotować krem:
3/4 l mleka zagotować z cukrem.
Pozostałe mleko rozrobić z cukrem waniliowym, obiema mąkami i jajkami.
Gdy mleko się zagotuje wlać powstały budyń i energicznie mieszając gotować około 1 minuty.
Budyń wystudzić.
Margarynę utrzeć na jednolitą masę i dodawać do niej zimny budyń po jednej łyżce.
Galaretki rozrobić w gorącej przegotowanej wodzie według przepisu i schłodzić.
Przygotować polewę podgrzewając składniki na małym ogniu i mieszając do rozpuszczenia się cukru.
Przełożenie:
Na dno blaszki ułożyć warstwę ciastek ciemnych, na nie jasnych.
Można ciastka skropić sokiem lub dowolnym ponczem.
Na ciastka wykładamy 1/2 masy, na masę wystudzone rolady zostawiając odstępy.
Między rolady i po bokach rozlać tężejącą galaretkę.
Wstawić ciasto do lodówki aby galaretka cie ścięła.
Gdy galaretka się zetnie wyłożyć drugą część masy.
Następnie ułożyć na masie biszkopty.
Na koniec polać ciasto po wierzchu polewą i posypać posypką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 06.12.2011 15:55
ale bym zjadła
monika141 22.11.2011 19:52
ciasto jest super
aguus 14.06.2011 20:00
Piękne ciasto!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak