Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tiramisu z malinami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser mascarpone
biszkopty podłużne
maliny świeże

Przepis i sposób przygotowania na: Tiramisu z malinami

SKŁADNIKI:

maliny świeże - kilkanaście dorodnych sztuk,
ser mascarpone - 250g,
biszkopty podłużne typu kocie języczki - 250-300g,
kakao ciemne gorzkie - ok łyżka,
mocna, wystudzona kawa - 175ml,
cukier puder - 3 czubate lyzki,
likier amaretto (lub wódka) - 6 łyżek,
śmietana kremówka 30% lub 36% - 250ml,
gorzka czekolada - 2 lyzki,
śmietan-fix - 2 opakowania

PRZYGOTOWANIE:

Trzy łyżeczki rozpuszczalnej kawy zalać 175ml wrzącej wody, ostudzić. Biszkopty zanurzać w kawie. Gorzka czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dobrze schłodzoną śmietanę (wyjętą bezpośrednio z lodówki) ubić na sztywno z trzema łykami cukru pudru i śmietan-finxami, na koniec dodać mascarpone, krótko zmiksować. Do naczynia z płaskim dnem wlać schłodzoną kawę oraz alkohol, wymieszać. Przygotować garnek, lub inne naczynie z płaskim dnem, o średnicy 26cm, wylozyc go folia spożywczą, tak, aby folia wystawała znacznie poza obrzeża garnka. Ma to na celu ułatwienie wyciągnięcia deseru z naczynia. Biszkopciki nasączamy w kawowo-alkoholowym ponczu, od bardziej miękkiej strony, po czym ukladamy je pionowo, ciasno, jeden przy drugim, wewnątrz naczynia, tworząc okrąg. Nasączonymi biszkoptami wykładamy również dno, lekko uciskając ciastka palcami, aby otworzyły zbitą powierzchnie. Na spodnia warstwę biszkoptów kładziemy krem, który posypujemy kakao oraz gorzką czekoladę, na to ponownie ukladamy nasączone biszkopty, następnie kremowa masę, kakao, biszkopty i resztę masy kładziemy na wierzch deseru. Krem na wierzchu posypać kakao i startą czekoladą. Maliny myjemy, osuszamy i dekoracyjnie układamy na wierzch deseru. Tiramisu wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny (a najlepiej na noc) aby dobrze zastygło i nabrało intensywnego smaku. Aby wyjąć deser z naczynia, chwytamy za końce foli, unosimy je do góry i przekładamy na plaski talerz. Obkrajmy folię dookolna biszkopcików, za pomocą ostrego noża i wyrzucamy folię. Pozostała folię, pod deserem, jest już łatwo wyjąć. Wystarczy unieść nieco wieżyczkę, za pomocą laskiej łopatki i cierpliwie wyciągnąć folię. Przetrzymywać w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 07.06.2012 21:39
Rewelacja!!!
caralajna 18.04.2012 18:50
elegancki deser
rjustysia 02.02.2012 11:37
wow :)
mala2021 16.01.2012 11:17
wspaniałe
ben-ka 07.01.2012 10:12
przepięknie to wygląda też muszę się nauczyć tak robić:)
anemon 06.01.2012 11:34
Zastanawiałam się jak zrobić taką \"palisadę\" z biszkoptów, a tu proszę, znajduę bardzo precyzyjny opis wykonania, zresztą jak zwykle u Ciebie. Sposób wykonania już mam, teraz wystarczy zaczekać na świeże owoce.
Andzia1977
Andzia1977 25.11.2011 22:58
przepiekne ciacho
IZABELA29 15.10.2011 12:22
pięknie wyglada
smakoszek 12.10.2011 09:37
wspaniałe słodkości
jogobella231
jogobella231 01.10.2011 09:33
pycha
beatkaa153 07.09.2011 09:08
wygląda przepysznie
Ewa104 16.08.2011 20:38
Ale piękne.Nie może być inaczej-musi smakować wyjątkowo!
iknkirke 09.08.2011 11:47
pycha i super wygląda
SmacznaPyza 27.06.2011 09:05
cudo! zrobię jak będą świeże malinki
banditka 19.06.2011 11:54
slicnzy zbieram sie na taki juz od pewnego czasu :)
Natalia/tubisiek 17.06.2011 19:13
bardzo ładne i na pewno smaczne!
aguus 14.06.2011 20:01
Propozycja z malinami... Pyszności!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak