Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Likier kawowy - nie gęsty

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko skondensowane
mleko skondensowane

Przepis i sposób przygotowania na: Likier kawowy - nie gęsty

SKŁADNIKI:

wódka luksusowa - 500ml,
mleko skondensowane słodzone, zagęszczone - puszka,
mleko skondensowane, niesłodzone - puszka (400ml),
cukier wanilinowy - 8g,
cukier kryształ - 3 kopiaste lyzki (jeżeli ktoś woli słodkie, można dodać więcej)
kawa rozpuszczalna - 4 lekko kopiaste łyżeczki do herbaty,
wrząca woda - 1/4 szklanki.

PRZYGOTOWANIE:

Kawę zalewamy 1/4 szklanki wrzącej wody, mieszamy, dodajemy cukier kryształ i waniliowy, mieszamy do rozpuszczenia. Mleka z puszki wlewamy do metalowej miski/garnka, mieszamy je ze sobą i dodajemy osłodzoną kawę. Wszystko miksujemy na niezbyt dużych obrotach, dodajemy stopniowo wódkę, ciągle miksując. W zasadzie likier można już pić, ale zdecydowanie smaczniejszy będzie po 4-5 dniach. Przelewamy do butelek, najlepiej przy pomocy lejka. Wstawiamy do lodówki na kilka dni, codziennie potrząsając butelka. Likier jest rzadki, dosyć slaby i raczej delikatny w smaku, lekko słodki i lekko kawowy. Ale alkohol jest tutaj zdecydowanie mocno wyczuwalny :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 18.01.2012 15:57
muszę wypróbować:)
monika141 18.12.2011 14:03
fajny przepis
SmacznaPyza 27.06.2011 09:06
coś jak mój cielaczek, ale z kawą - super pomysł, muszę spróbować
banditka 19.06.2011 11:54
pysznie wyglada
Ewa104 14.06.2011 20:57
To ja się wpraszam na kieliszek.
aguus 14.06.2011 20:01
super przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak