Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wołowina duszona z cebulą

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula
wino czerwone wytrawne

Przepis i sposób przygotowania na: Wołowina duszona z cebulą

SKŁADNIKI:

wołowina b/k - 700g,
cebula - 3 nieduże,
olej lub smalec (u mnie pluszcz z gęsi),
wino czerwone wytrawne - 2/3 szklanki,
bulion (może być wołowy z kostki) - szklanka,
czosnek - 2 ząbki,
sos sojowy ciemny - 5- 6 łyżek,
sól, pieprz,
pieprz ziołowy,
mąka do zagęszczenia.

PRZYGOTOWANIE:

Aby przyrządzić wołowinę duszona z cebulą należy kolejno:
Mięso dokładnie umyć w zimnej wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na cienkie plastry. Posolić, posypać pieprzem ziołowym oraz skropić sosem sojowym z obu stron. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmazyc krótko mięso z obu stron. Przełożyć wołowinę do rondla, zalać bulionem i winem. Dodać 3-4 lyzki sosu sojowego, sól oraz pieprz. Dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 1 godzinę i 20 minut. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i dusić przez kolejne 20 minut. Pod koniec duszenia dodać posiekany drobno czosnek i zagęścić mąką rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Zagotować i doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami i surówką.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 26.04.2013 22:32
Z chęcią bym zjadła takie mięsko
PaniMISIOWA 20.11.2011 09:23
do wołowiny bardzo pasuje cebula
Magdalena67 13.09.2011 17:21
super
smakoszek 31.08.2011 08:02
pyszne
smakoszek 31.08.2011 08:02
pyszne
eli_555 24.07.2011 22:52
pyszne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak