Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety jajeczne z farszem pieczarkowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko ugotowane na twardo
pieczarki
salami

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety jajeczne z farszem pieczarkowym

SKŁADNIKI:

jaja ugotowane na twardo - 10 sztuk,
jaja surowe - 2,
salami - 25g,
pieczarki - 250g,
cebula - duża,
masło - 2 łyżki,
majonez - czubata łyżka,
koper suszony (lub świeży) - 1 łyżka,
ser zółty - garść,
bułka tarta - 1-2 lyzki + do obtoczenia kotlecików,
olej do smażenia kotletów,
sól, pieprz ziołowy,
pieprz czarny mielony,
kolendra,
vegeta - 2/3 łyżeczki.

PRZYGOTOWANIE:

Jaja obrać ze skorupek i drobno pokroić. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach, salami, pieczarki i cebulę drobniutko pokroić. Posiekane jaja wymieszać z solą, pieprzem ziołowym oraz kolendrą. Na patelni rozpuścić masło i dodać cebulę. Gdy zacznie się szklic, dodać pieczarki, sól i pieprz. Smażyć przez ok 10-15 minut do miękkości, przestudzić. Surowe jaja rozbełtać. Ugotowane jaja rozgnieść blenderem, dodać majonez, salami, koper, bułkę tartą, drobno starty ser oraz surowe jaja, wymieszać. Pieczarki z cebulą rozdrobnić blenderem (używam rozdrabniacza). Z papki jajecznej formować kulki, w środku zrobić dulek, który wypełnić farszem. Formować kształtne kotlety, które obtaczać w bułce tartej i smażyć na lekko rumiano z obu stron.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 30.06.2016 11:35
Znakomite połączenie!
Grażyna13 26.07.2013 17:40
Smakowite kotleciki :)
czekoladka_m 13.03.2012 15:09
Pomysł rewelacyjny i zdjęcie bardzo apetyczne:)
Dorian 01.11.2011 12:30
pysznie wygladaja
Gosia40 14.06.2011 20:07
Koniecznie muszę wypróbować przepis. Kotleciki wyglądają rewelacyjnie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak