Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Chmurka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 1/3 kostki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5 łyżeczki
mleko 1/4 szklanki
czekolada biała 1 tabliczka
śmietana kremowa 30% lub 36% 1 szklanka
cukier puder 2 łyżki
mleko zagęszczane niesłodzone 200 ml
galaretka agrestowa 1 opakowanie
galaretka pomarańczowa 1 opakowanie
herbatniki czekoladowe 200 kruche

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Chmurka

Ciastka pokruszyć,wlać do nich roztopione, przestudzone masło. Wymieszać. Okrągłą foremkę wyłożyć folią aluminiową. Na spód rozłożyć ciastka, ugnieść, schłodzić w lodówce. Żelatynę namoczyć w mleku, następnie ją rozpuścić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić, dodać do niej cukier puder i rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. Dodać roztopioną czekoladę, delikatnie wymieszać, masę wylać na ciastka, schłodzić. Galaretkę agrestową rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody, ostudzić. Mleko zagęszczane ubić, dodać do niego tężejącą galaretkę agrestową,wymieszać, wylać na masę śmietanową. Galaretkę pomarańczową przygotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Ciasto można udekorować owocami. Na owoce wylać tężejącą galaretkę pomarańczową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Juleczka20 29.10.2012 20:36
ale wyśmienite:)
Marlena/Kinia 16.01.2012 10:12
super nazwa, taka lekkkkka jak ciasto?:))
Izabela/bella81 15.10.2011 19:44
apetyczne
Izabela/bella81 15.10.2011 19:44
apetyczne
Kate131 25.07.2011 21:17
bardzo apetyczne
smakowita 16.06.2011 11:59
niebo w gębie
Weronika_eM 14.06.2011 20:50
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak