Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z mięsem oszczędne

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mięsem oszczędne

2 szklanki maki pszennej
1 jajo
2 łyżki oleju
ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
1/2 mięsa z rosołu obranego od kości
około 1/2 szklanki rosołu
1 łyżeczka ziół prowansalskich lub majeranku
pieprz
sól

Mięso przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i zmiksować blenderem na jednolitą masę. Jeśli masa byłaby zbyt sucha to można do niej dodać odrobinę rosołu. Mąkę przesiać, dodać 1/2 łyżeczki soli, jajo, olej i stopniowo dolewając wodę wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne i nie będzie kleiło sie do rąk. Ciasto podzielić na porcje, cienko rozwałkować i wykrawać pierogi. Na każdy krążek ciasta nałożyć porcję farszu i dokładnie zlepić. W szerokim garnku zagotować posoloną wodę. Wrzucać partiami pierogi i gotować 3-5 minut od chwili wypłynięcia (w zależności od wielkości). Podawać okraszone zrumienioną cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 11.03.2012 22:00
aż czuję ich zapach:) bardzo lubię pierogi z mięsem.
anemon 18.06.2011 07:44
Pyszne są takie pierogi, również odsmażane na rumiano.
agnieszka137 16.06.2011 10:51
smaczniutkie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak