Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z jagodami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z jagodami

2 szklanki maki pszennej
1 jajo
2 łyżki oleju
ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
sól
2-3 szklanki jagód (mogą być mrożone)

Mąkę przesiać, dodać 1/2 łyżeczki soli, jajo, olej i stopniowo dolewając wodę wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne i nie będzie kleiło sie do rąk. Ciasto podzielić na porcje, cienko rozwałkować i wykrawać pierogi. Każdy nadziać jagodami, dokładnie skleić. W szerokim garnku zagotować posoloną wodę. Wrzucać partiami pierogi i gotować 3-5 minut od chwili wypłynięcia (w zależności od wielkości). Podawać posypane cukrem lub polane smietaną z cukrem. Jeśli używamy mrożonych jagód to nie rozmrażamy ich przed użyciem, a pierogi gotujemy 1-2 minuty dłużej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smakowita 21.06.2011 23:11
smaczne pierożki
anemon 18.06.2011 07:42
Uwielbiam pierogi z jagodami ... jeść, a nie lepić.
agnieszka137 17.06.2011 18:31
przepyszne
ben-ka 14.06.2011 11:06
uwielbiam pierogi z owocami!:)
halina17 14.06.2011 10:25
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak