Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pasternak zapiekany

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pasternak 1 kg
sól
cukier
sos
mleko 1,5 szklanki
mąka 1,5 łyżki
żółtko jajek 2 szt
śmietanka 1/2 szklanki
ser żółty 15 dkg
sól
pieprz
natka pietruszki
koperek
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: pasternak zapiekany

Pasternak myjemy oczyszczamy i płuczemy,wkładamy do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru,gotujemy pod przykryciem 10 min.Ugotowane układamy w naczyniu żaroodpornym.Masło topimy i mieszamy z mąką mieszając łączymy je powoli z mlekiem,doprowadzamy do wrzenia odstawiamy następnie dodajemy śmietankę wymieszaną z żółtkiem i ubijając podgrzewamy chwilę na małym ogniu nie dopuszczając do wrzenia.Gdy sos zgęstnieje odstawiamy z ognia dodajemy starty ser ,zostawiamy 2 łyżki i przyprawiamy do smaku i mieszamy.Pasternak zalewamy sosem,posypujemy serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy nie rumieniąc na jasnozłoty kolor.Posypujemy posiekaną zieleniną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 15.11.2011 00:10
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak