Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowczyk

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masa makowa puszka
drożdże 5dag
mąka 50dag
cukier 18dag
skórka pomarańczowa
jajko 3
cukier waniliowy opakowanie
mleko 300ml

Przepis i sposób przygotowania na: Makowczyk

Odstawić 1/3 mleka a resztę zagotować, chwilę ostudzić i w ciepłym rozpuścić drożdże.
Oddzielnie przesiać mąkę, dodać połowę cukru,skórkę z pomarańczy i jajko.Wymieszać po czym dodać wyrośnięte drożdże i zagnieść ciasto. Odstawić pod przykryciem na pół h. Resztę mleka zagotować, zdjąć z ognia, dodać masę makową, pozostały cukier i cukier waniliowy oraz jajko. Dokładnie wymieszać i schłodzić. Do chłodnego dodać jeszcze jedno jajko.
Ciasto rozwałkować. Wykładać masę makową i zawijać na struclę. Przełożyć na blachę z papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na kolejne pół h. Piec w 180stopniach ok.35-40min
**
lekko zmodyfikowany przepis,który rok temu znalazłam w internecie;)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iknkirke 16.10.2011 20:51
pycha
Mati13 21.06.2011 09:13
bardzo dobry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak