Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Borowiacka zalewajka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 70 dag
szynka wędzona 30 dag
olej
śmietana 30% 1 op.
cebula 4 szt.
czosnek 5 ząbków
żurek 1/2 butelki
grzybki suszone 3 garści
sól
pieprz
Liść laurowy suszony Prymat 3 liście
ziele angielskie
szczypior 1/2 pęczka

Przepis i sposób przygotowania na: Borowiacka zalewajka

1. suszone grzybki zalej gorącą wodą, by się \"sparzyły\". Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w niedużą kostkę. Zalej w rondlu wodą, dodaj ziele angielskie i liście laurowe, ugotuj do miękkości. Oprósz solą i pieprzem.
2. Szynkę i obraną cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na oleju. Czosnek obierz, pokrój na plasterki. Dodaj do zupy, razem z połową szynki i cebuli. Wlej pół butelki żurku, gotuj do miękkości. Całość zmiksuj.
3. Grzybki osącz, pokrój w kostke. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj. Do zupy dodaj resztę szynki z cebulą i grzybki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dianix 27.07.2012 12:21
przyznam ze nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak