Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z ryżem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ćwiartki z kurczaka 4 szt.
ryż 2 szkl.
keczup pikantny 5 łyżek
olej
cebule 2 szt.
sól
pieprz
bulion 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z ryżem

1. Ćwiartki umyj, osusz, podziel na patyczki i podudzia. Oprósz solą i pieprzem. 3-4 łyżki oleju rozgrzej na patelni, obsmaż kawałki kurczaka ze wszystkich stron na złoty kolor. zdejmij z patelni.
2. Cebulę obierz, pokrój w małą kostkę. 5 łyżek oleju rozgrzej na patelni włóż cebulę, zeszklij na złoto. Wsyp ryż, wymieszaj, podpraż. Dodaj keczup, wymieszaj. Przypraw do smaku szczyptą soli.
3. W dużym naczyniu żaroodpornym ( minimum 4,5 l) układaj warstwami ryż i kawałki kurczaka. Zakończ warstwą ryżu. Całość zalej bulionem. Włóż do nagrzanego piekarnika, pieczpod przykryciem 70-90 min. w temp. 180 stopni do momentu, aż ryż będzie miękki. Podawaj np. z pomidorami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

owca441 26.06.2012 19:04
pyszne mięso
Norgiusz 29.05.2012 13:23
super danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak