Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wielkie kluchy

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 80 dag
mleko 3/4 litra
drożdże 1/2 opakowania
jajko
sól

Przepis i sposób przygotowania na: wielkie kluchy

zrobić zaczyn,w szklance mleka rozpuścić drożdże z odrobiną soli i cukru,przelać do dużej miski,dodać niepełną szklanke mąki,odstawić na ok.2 godziny do wyrośnięcia,przykryć ściereczką.Po tym czasie dodać pozostałe składniki,resztę mąki,mleka jajko(jajko rozmieszuje z mlekiem) i wyrobić na jednolita masę.Pozostawić znowu do wyrośnięcia gdy objętośc sie podwoi,łyzka nabierać porcje ciasta i na dłoni formuje małe kuleczki.Gotuje na parze ok.10 minut,podaje z różnymi sosami lub gulaszem.
Pracochłonne lecz dzieciaki przepadaja za nimi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokodyl 04.05.2012 17:46
WIELKIE ŻARCIE
rutynka 03.03.2012 10:06
rewelacja!
Dorian 26.02.2012 11:24
smaczne
dianix 06.01.2012 15:37
łatwo sie najeść;d;]
eli82 20.11.2011 10:21
fajne
Margo1 18.11.2011 09:03
też je robiłam
Tika4444 29.07.2011 12:59
fajne kuleczki
berys18 27.07.2011 10:04
świetne kluchy;)
Ania67 24.06.2011 13:39
super
joanna77 17.06.2011 09:06
mniam,mniam
Robert10 16.06.2011 12:03
albo z truskawkowym-dzieci moje uwielbiają
tatiana2 16.06.2011 11:58
Można podawać też na słodko, np. z sosem jagodowym :)
1j1o1l1a1 12.06.2011 14:58
na pewno smaczne...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak