Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sałatka zielona z pomidorami i grzankami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sałata masłowa 1 szt
pomidory 3 szt
rzodkiewki 1 pęczek
kiełki słonecznika 1 opakowanie
chleb tostowy 4 kromki
czosnek 1 ząbek
masło 2 łyżki
sól
pieprz
olej 3 łyżki
musztarda 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżka
parmezan starty 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: sałatka zielona z pomidorami i grzankami

Sałatę myjemy i osuszamy,pomidory dzielimy na pół wycinamy gniazda i kroimy w cząstki,rzodkiewki oczyszczamy,myjemy i kroimy w cienkie półplasterki,czosnek przeciskamy przez praskę.Do małej miseczki wlewamy olej,doprawiamy solą,pieprzem i sokiem z cytryny,dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy,odstawiamy na 15 min.Salaterkę wykładamy liśćmi sałaty,dodajemy pokrojone pomidory,rzodkiewki i kiełki słonecznika,ser ,następnie polewamy sosem i delikatnie mieszamy.Rozgrzewamy patelnie stapiamy masło,gdy się rozpuści dodajemy czosnek,po minucie dodajemy kostki chleba tostowego i smażymy na zloty kolor często mieszając.Sałatkę posypujemy grzankami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 12.09.2011 12:25
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak