Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche rurki z kremem białkowym zaparzanym

5.0
(46)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
margaryna 125 gram
cukier puder 1 łyżka
jajko 2 sztuki
białko 2 sztuki
cukier drobny 3/4 szklanki
sól 2 szczypty
sok z cytryny 3 łyżki
kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche rurki z kremem białkowym zaparzanym

składniki: RURKI - 2 czubate szkl. mąki pszennej (szkl. poj.220ml)
125g Kasi
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
2 jajka
KREM - 2 białka
3/4 szkl. cukru
szczypta soli
1/3 szkl. wody
sok z całej , niezbyt dużej cytryny
2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku

dodatkowo: 1 żółtko + 1 łyżeczka mleka do smarowania rurek
1 mała łyżka Kasi do posmarowania foremek
cukier brązowy gruby albo cukier perlisty do posypania rurek

sposób przygotowania: RURKI - przesiać mąkę z cukrem i solą, dodać Kasię pokrojoną na mniejsze kawałki i posiekać bardzo dokładnie. Gdy składniki się połączą wbić jajka i zagnieść szybko ciasto. Włożyć je do woreczka foliowego i odłożyć na ok. 30-60 min. do lodówki. Następnie podzielić na 2 części, każdą rozwałkować cienko podsypując lekko mąką i radełkiem wykrawać paski szer. 1,5-2 cm i długości 30-40 cm - można sobie pomóc przykładając linijkę. Foremki do rurek posmarować z wierzchu cieniutko Kasią. Na każdą nawijać spiralnie pasek ciasta zaczynając od cieńszego końca tak żeby przy obrocie warstwy lekko na siebie zachodziły. Zostawić szerszą krawędź foremek wolną na ok. 2-3 mm. Rurki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypywać cukrem. Piec ok. 10-15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st.C - mają być lekko zrumienione. Po upieczeniu od razu ostrożnie zdjąć ciastka z foremek i odłożyć do ostygnięcia. Jeśli mamy tylko kilka foremek to stygną szybko więc już po chwili możemy nawijać kolejne paski a przy drugiej porcji już nie trzeba ich natłuszczać.
KREM - cukier wsypujemy do rondelka, wlewamy wodę i gotujemy na niedużym ogniu syrop do tzw. nitki czyli do momentu gdy syrop skapujący z łyżki zastyga i za spadającą kroplą ciągnie się cieniutka niteczka. Białka (muszą być świeżutkie) ubijamy na gęstą pianę. Gdy jest już sztywna cieniutkim strumyczkiem wlewamy syrop, ale cały czas miksujemy na wysokich obrotach. Gdy cały syrop połączy się z białkami nie przerywamy miksowania i wlewamy sok z cytryny. Ja dodałam jeszcze kawę albo można z niej zrezygnować a dodać jakiś aromat w/g uznania. Miksujemy masę aż ostygnie - powinna być lśniąca, bardzo gęsta i puszysta. Napełniamy nią szprycę i nadziewamy wystudzone rurki. Odkładamy do lodówki do schłodzenia.
Z podanej ilości składników wyszło mi 25 rurek na foremkach dł. 9 cm.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 19.07.2016 21:58
pysznie wyglądają
IZABELA29 01.12.2015 10:48
u mnie przepadają za takimi
Grazyna0211 23.10.2015 18:42
pyszny deser
IZABELA29 16.07.2015 10:22
ja takie lubię
usmiech 16.07.2015 10:17
uwielbiam takie dania
Kasnaj 12.07.2015 09:36
pyszny przepis
ben-ka 13.05.2015 09:05
Bardzo apetyczne.
SmacznaPyza 04.04.2013 17:03
dzięki za pochwały - ot, zwykłe rurki i bardzo prosty krem, ale faktycznie pyszne były :)
Stenka 01.04.2013 09:09
apetycznie wyglądają
aisoglam 02.11.2012 20:38
Bosko wyglądają te rurki!
Renataj 04.06.2012 21:38
Zdjęcia z całą pewnością nie oddają cudnego smaku tych rurek. Przygotowałam masę i napełniłam nią babeczki - REWELACJA.
Betka 08.05.2012 14:09
rewelacja, już mam go w swojej księdze;) wypróbuję:)
Anna133 05.03.2012 17:50
no uwielbiam tez
ajres 19.01.2012 18:57
rewelacja
rjustysia 21.12.2011 12:26
Wyglądają fantastycznie. Przywiozę sobie foremki na rurki i zrobię z pewnością :)
Izka192 01.11.2011 17:27
uwielbiam rutki, mniam:)
Sarenka 24.09.2011 15:19
Cała góra pysznych rurek, muszę dorwać choć jedną! :)
kochanyptysiu 02.09.2011 13:22
świetne
Misia90 28.08.2011 17:36
extra
Marysia 28.08.2011 17:16
super
Karolina69 28.08.2011 17:06
fajne
Anna146 28.08.2011 15:16
pysznie wyglądają
Magda60 27.08.2011 10:04
uwielbiam je
agogo2 20.08.2011 22:25
dobre
czekoladka_m 11.08.2011 12:01
Ja niestety też jeszcze nie mam takich foremek, ale mimo to zapisuję przepis:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak