Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maślankowe krążki z cukrem trzcinowym

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 30 dag
cukier kryształ 7 dag
drożdże świeże 2 dag
maślanka 200 ml
żółtko surowe 2 szt.
jajko 1 szt.
cukier trzcinowy 10 dag
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Maślankowe krążki z cukrem trzcinowym

Mąkę przesiać do misy. Zrobić wgłębienie po środku, dodać żółtka, cukier kryształ, drożdże, maślankę i szczyptę soli. Początkowo ucierać mikserem, a gdy ciasto zrobi się gęste - wyrabiać ręką tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć lnianą ściereczką i wstawić na noc do lodówki.

Następnego dnia ciasto wyjąć i ponownie wyrobić. Z ciasta uformować cienki rulon i pokroić na porcje o szerokości około 2 cm. Każdą lekko spłaszczyć, posmarować rozkłóconym jajkiem i obficie posypać cukrem trzcinowym. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.

Piec około 12 minut w temperaturze 190º.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 22.08.2011 17:48
super
Smakosz6 03.08.2011 13:36
pyszne
Sarenka 21.07.2011 11:37
Wygladaja pysznie.
Gosia40 05.07.2011 13:10
super przepis!
aguus 19.06.2011 10:37
Szybko się robi i muszą być pyszne:)
Mysiunia 16.06.2011 14:42
uwielbiam takie zwyczajne ciacha:)
Nina7 16.06.2011 11:19
Zapowiada się pyszna uczta:)
Agnieszka_B 12.06.2011 19:45
Dość często używam maślanki do wypieków drożdżowych i mi bardzo odpowiada. A czy ją czuć! Naturalną nie koniecznie, a owocowe dają lekki posmak
Agiatis 11.06.2011 08:39
Aż jestem ciekawa ich smaku - czuć w nich maślankę??

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak