Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pascha owocowa

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kg drobnych mandarynek 0,5
szkl. cukru (szklanka pojemności 250ml) 1
łyżeczka ekstraktu waniliowego 1
z połowy cytryny sok
połówki brzoskwiń z kompotu 3-4
łyżeczki żelatyny ( + 100ml gorącej wody) 4
op. galaretki w proszku o smaku pomarańczowym (+ 400 ml gorącej wody) 1
jajko 1 duże
ser biały twarogowy 0,5-0,75 (tłusty)
oliwa 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pascha owocowa

Miskę lub dość głęboką salaterkę smarujemy wewnątrz cieniutko olejem i wykładamy dokładnie folią spożywczą (taką przeźroczystą) - końce folii powinny wystawać poza krawędź misy. Mandarynki dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i z białych włókienek, kroimy poziomo na plasterki 2-3 mm. Wykładamy nimi dno i boki salaterki - trzeba zrobić to dokładnie, jeden plasterek przy drugim. Część można pokroić na mniejsze kawałki i uzupełnić "dziurki" między większymi plasterkami. Owoc granatu myjemy i wydobywamy pestki. Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę. Ser musimy mielić - ten z wiaderka jest w/g mnie zbyt rzadki do tego deseru. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Jajko ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ucierając dodajemy po łyżce twarogu. Na koniec dodajemy wanilię, sok z cytryny, brzoskwinie i połowę pestek granatu, mieszamy. Wlewamy przestudzoną żelatynę, mieszamy ponownie i tężejącą masę wlewamy delikatnie do salaterki - ostrożnie, żeby nie zepsuć ścianek z mandarynek. Misę odstawiamy do lodówki na kilka godzin aby całość dokładnie zastygła. Kiedy deser stężeje do wierzchu przykładamy talerz, na którym będziemy podawać paschę, i przytrzymując go z jednej strony a misę z drugiej, energicznie odwracamy tak aby talerz znalazł się na dole, pod wierzchem salaterki. Naczynie zdejmiemy bez trudu bo było wyłożone folią. Folię usuwamy bardzo delikatnie aby nie popsuć wzoru z owoców. Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy a gdy zacznie tężeć polewamy 2;3-krotnie wierzch paschy - po każdym polaniu odstawiamy deser do lodówki aby warstwa galaretki zastygła. Na pewno część galaretki nam zostanie więc odstawmy ją do całkowitego zastudzenia a potem pokrójmy w kostkę. Paschę podajemy dobrze schłodzoną, przybraną galaretką i resztą pestek granatu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karol P 07.02.2012 09:58
świetna
goofy9 02.02.2012 18:56
pyszna
anecia04 02.11.2011 19:51
nigdy nie robiłam paschy
BozenA 07.09.2011 16:34
super
BozenA 07.09.2011 16:34
super
Agnieszka/picola 02.08.2011 18:40
ciekawe
Sarenka 31.07.2011 00:23
Piekna i bardzo smakowita!!!
Małgorzata80 14.12.2010 12:32
wygląda pięknie:)
SmacznaPyza 04.12.2010 09:42
mam jeszcze w przepisach recepturę na paschę wielkanocną na zimno, obejrzyj sobie
Lulus20 04.12.2010 00:28
Super - nigdy jeszce nie robiłam paschy ale teraz to juz niemam wyjscia :)
Emilia21 03.09.2010 15:41
świetne
banditka 25.08.2010 12:38
Super przepis - musze w koncu kiedys wyprobowac ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak