Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka faszerowane Pyzy

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jaj kurzych 6-8
ogórki konserwowe 2
dkg szynki np. staropolskiej 5-8
łyżki gęstego majonezu 2
czubate łyżki listków natki pietruszki i koperku 2-3
sól i pieprz mielony do smaku:
1-2 łyżki tartej bułki + 2 łyżki ziaren sezamu do panierowania:
kilka liści sałaty zwykłej, kilka pomidorków koktajlowych, kilka plasterków ogórka, kilka gałązek zieleniny... do przybrania:
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka faszerowane Pyzy

Jajka dokładnie umyć, ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie. Przekroić wzdłuż na połowę, razem ze skorupką, najlepiej przy pomocy ostrego noża z ząbkami. Delikatnie, łyżeczką, wybrać środek starając się nie pokruszyć skorupek. Wyjęte jajka, szynkę i ogórki pokroić w kostkę, dodać zieleninę, majonez i całość zmiksować na puszystą masę. Doprawić solą i pieprzem. Powstałą pastą napełnić połówki skorupek i każdą przyłożyć napełnianą stroną do bułki tartej zmieszanej z sezamem, lekko docisnąć. Panierowane jajka kłaść na rozgrzany na patelni tłuszcz (panierowaną stroną) i smażyć na niedużym ogniu aż ładnie się zrumieni. Wyjmować na półmisek wyłożony liśćmi sałaty. Przybrać w/g uznania. Podawać jeszcze ciepłe, ale na zimno też smakują wybornie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fictor123 05.12.2011 07:55
super
bernadetta2 21.03.2011 09:49
dobre robiłam
Joanna108
Joanna108 08.10.2010 08:55
bardzo fajny i apetyczny pomysł .... może wypróbuję na urodzinki córki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak