Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ruskie kotlety Eli

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1.2 kg
cebula 2 szt
smalec 1 łyżka
jajko 4 szt
mąka ziemniaczana 4 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat
sól do smaku
olej do smażenia
boczek wędzony 20 surowy
ser biały 75 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Ruskie kotlety Eli

Obrane i umyte ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.Zimne ziemniaki i ser biały przecisnąć przez praskę.Cebule pokroić w grubszą kostkę.Boczek pokroić w kostkę.Na patelni roztopić smalec,dodać boczek i smażyć chwilę.Do boczku dodać cebulę,dalej smażyć,aż cebula i boczek się zrumienią i dodać do ziemniaków z serem.Do masy dodać jajka,mąkę ziemniaczaną,ewentualnie trochę bułki tartej,doprawić solą,pieprzem i wymieszać.Z masy formować kotlety i obtaczać w bułce tartej.Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety na rumiano z obu stron.Smacznego!

Kotlety można podawać z różnymi sosami lub surówkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 08.01.2017 16:02
Dobre takie.
wiola28a 02.01.2012 19:21
FAJNE
rosik93 05.07.2011 23:54
Pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak