Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pomidorowa z lanym ciastem Eli

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

porcja rosołowa z kurczaka 1 szt
marchewka 1 szt
pietruszka 1 szt
seler średni 1/4 szt
czosnek 3 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
cebula 1 szt
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarenka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pomidorowa z lanym ciastem Eli

Pozostałe składniki:

3 jajka
mąka pszenna-tyle żeby ciasto było dość gęste,ale lejące
1 słoik koncentratu pomidorowego(ja daję z Pudliszek)
250 ml śmietany 30%
maggi
natka pietruszki

Z podanych składników ugotować rosół (około 4 litry)i przecedzić.Jarzyny wykorzystać do sałatki.Do gotującego rosołu dodać koncentrat pomidorowy i przegotować.Jajka dokładnie roztrzepać,dolać odrobinę wody ,wsypywać stopniowo mąkę,cały czas mieszając (najlepiej mikserem),aż masa będzie gęsta,ale jeszcze lekko lejąca.Ciasto wlewać wąskim strumieniem do zupy,cały czas mieszając i chwilę pogotować.Śmietanę wlać do osobnego garnka i powoli dolewać 1/2 litra zupy,żeby śmietanę zahartować i całość wlać do zupy.Doprawić do smaku maggi i posypać posiekaną natką pietruszki.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 08.01.2017 16:02
Bardzo dobra zupa.
emeslive 28.11.2012 21:05
Doskonała tradycyjna zupka, uwielbiam!
agnieszka189 20.09.2011 12:57
oj ale bym teraz zjadła takiej zupki ;)
GGABI 14.09.2011 21:53
będę robiła
rosik93 05.07.2011 23:54
Lubię taką.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak