Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Basieńka Eli
masa budyniowa jasna:
1/2 litra mleka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
2 cukry waniliowe
1/4 kostki masła
1/4 kostki margaryny Kasia
1 tabliczka czekolady
masa budyniowa ciemna:
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka kakao
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
1/4 kostki masła
1/4 kostki margaryny Kasia
10 dkg migdałów
5 kropli aromatu rumowego
polewa:
10 cukierków krówka
5 dkg margaryny Kasia
1 łyżka mleka
5 dkg chałwy waniliowej
1 łyżeczka zbożowej kawy rozpuszczalnej
1/2 torebki cukru waniliowego
100 ml gorącej wody
Jajka rozdzielić na białka i żółtka.Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier i jeszcze ubijać.Do piany z cukrem dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać.Mąkę,proszek do pieczenia i kakao przesiac przez sito.Do masy dodać mąkę z proszkiem i kakao i delikatnie wymieszać.Ciasto wylać do formy (25x36) wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 25 minut.Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części (tak jak do tortu).
Masa budyniowa biała.Z mąki pszennej,ziemniaczanej cukru,cukru waniliowego i mleka ugotować budyń,ostudzić.Masło i margarynę utrzeć na puszystą masę,dodawać porcjami budyń i dalej ucierać.Czekoladę posiekać,dodać do masy budyniowej i wymieszać.
Masa budyniowa ciemna.Z mąki pszennej,ziemniaczanej,kakao,cukru i mleka ugotować budyń,ostudzić.Masło i margarynę utrzeć na puszystą masę,dodawać porcjami budyń,aromat rumowy i dalej ucierać.Migdały sparzyć,obrać ze skórki,posiekać i dodać do masy budyniowej.
Polewa.Margarynę,krówki,chałwę i mleko zagotować i przestudzić.
Poncz.Kawę zalać gorącą wodą,dodać cukier waniliowy i wymieszać.
Przekrojone placki biszkoptowe nasączyć ponczem.Do blaszki w której piekł się biszkopt włożyć jeden placek,na niego wyłożyć ciemną nasę budyniową,na nią jasną masę budyniową i przykryć drugim plackiem.Całość polać letnią polewą.Smacznego!