Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Basieńka Eli

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt
mąka pszenna 2 szklanki
cukier drobny 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Basieńka Eli

Pozostałe składniki:

masa budyniowa jasna:
1/2 litra mleka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
2 cukry waniliowe
1/4 kostki masła
1/4 kostki margaryny Kasia
1 tabliczka czekolady

masa budyniowa ciemna:
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka kakao
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
1/4 kostki masła
1/4 kostki margaryny Kasia
10 dkg migdałów
5 kropli aromatu rumowego

polewa:
10 cukierków krówka
5 dkg margaryny Kasia
1 łyżka mleka
5 dkg chałwy waniliowej

1 łyżeczka zbożowej kawy rozpuszczalnej
1/2 torebki cukru waniliowego
100 ml gorącej wody

Jajka rozdzielić na białka i żółtka.Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier i jeszcze ubijać.Do piany z cukrem dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać.Mąkę,proszek do pieczenia i kakao przesiac przez sito.Do masy dodać mąkę z proszkiem i kakao i delikatnie wymieszać.Ciasto wylać do formy (25x36) wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 25 minut.Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części (tak jak do tortu).

Masa budyniowa biała.Z mąki pszennej,ziemniaczanej cukru,cukru waniliowego i mleka ugotować budyń,ostudzić.Masło i margarynę utrzeć na puszystą masę,dodawać porcjami budyń i dalej ucierać.Czekoladę posiekać,dodać do masy budyniowej i wymieszać.

Masa budyniowa ciemna.Z mąki pszennej,ziemniaczanej,kakao,cukru i mleka ugotować budyń,ostudzić.Masło i margarynę utrzeć na puszystą masę,dodawać porcjami budyń,aromat rumowy i dalej ucierać.Migdały sparzyć,obrać ze skórki,posiekać i dodać do masy budyniowej.

Polewa.Margarynę,krówki,chałwę i mleko zagotować i przestudzić.

Poncz.Kawę zalać gorącą wodą,dodać cukier waniliowy i wymieszać.

Przekrojone placki biszkoptowe nasączyć ponczem.Do blaszki w której piekł się biszkopt włożyć jeden placek,na niego wyłożyć ciemną nasę budyniową,na nią jasną masę budyniową i przykryć drugim plackiem.Całość polać letnią polewą.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 08.01.2017 16:03
Znakomita słodkość.
Laila2786 21.07.2012 11:02
wygląda bajecznie
Renataj 18.12.2011 19:19
Najbardziej podoba mi sę pomysł na polewę - masę krówkową uwielbiam i chałwę też. Z pewnością wypróbuję
marchewka 16.09.2011 23:50
ciekawa jestem jak smakuje, wygląda super
bietka 24.06.2011 23:58
wygląda pysznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak