Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem Karmelowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

żółtko jajek 5 sztuk
jaja 2 sztuki
mleko 1/2 l
cukier 12 dag
wanilia 1 laska

Przepis i sposób przygotowania na: Krem Karmelowy

cukier podzielić na dwie nierówne części 10 dag uprażyć na patelni aż nabierze ciemnozłotego koloru a resztę odstawić przygotować sześć foremek i wysmarować je tłuszczem przelać karmel drugą część cukru utrzeć z żółtkami i jajkami mleko podgrzać z wanilią i cały czas mieszając dodać do masy jajecznej odstawić na 10 minut tak przygotowanymi kremem napełnić foremki z karmelem i wstawić do kąpieli wodnej nagrzewać piekarnik do temperatury 200 stopni wstawić na kilka chwil deser aby krem się ściął deser ostudzić a przed podaniem wyjąć z foremek

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak