Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z truskawkami Eli

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 3 szklanki
margaryna Kasia 1 kostka
cukier kryształ 2 łyżki
żółtko surowe 5 szt
proszek do pieczenia 3 płaskie łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z truskawkami Eli

Pozostałe składniki:

masa serowa:
1 kg sera białego
2 jajka
2 budynie śmietankowe
1 kostka masła
1 szklanka cukru

1 kg truskawek

5 białek
1 szklanka cukru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki ciasta zagnieść.Jedną trzecią ciasta zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika.Resztą ciasta wylepić dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Truskawki umyć,odsączyć i usunąć szypułki.Ser zmielić w maszynce z sitkiem z drobnymi oczkami.Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę.Dodać jajka i jeszcze chwilę ucierać.Do masy serowej dodać budynie i wymieszać.Masę serową wyłożyć na ciasto.

Na serze ułożyć truskawki.Większe przekroić na pół i ułożyć przecięciem do góry.

Białka ubić z cukrem i mąką ziemniaczaną.Ubite białka wyłożyć na truskawki.Na wierzch zetrzeć na tarce z dużymi oczkami ciasto wyjęte z zamrażalki.Piec około 70 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 08.01.2017 16:05
Dobre ciasto.
Pacia 24.08.2011 13:48
ach-ale bym zjadła taki pyszniutki serniczek:)
iziona 10.06.2011 16:30
Piękny i strasznie apetyczny ten sernik .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak