Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka ziemniaczana z młodych ziemniaków

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki młode 1,5 kg
mąka ziemniaczana 2 łyżki
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat 1 łyżeczka
boczek wędzony 25 dag
majeranek 1/2 łyżeczki
sól do smaku
jajko 1
cebula 1

Przepis i sposób przygotowania na: Babka ziemniaczana z młodych ziemniaków

Ziemniaki i cebulę trzemy jak na placki ziemniaczane, odlewamy trochę krochmalu i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Masa powinno być w gęstości podobna do tej na placki ziemniaczane – może być nawet trochę gęstsza. Część boczku kroimy w plastry i wykładamy spód blaszki, pozostały kroimy w kostkę i lekko wytapiamy na patelni. Do masy dodajemy przyprawę do ziemniaków, majeranek, sól, jajko i wytopiony boczek. Całość bardzo dokładnie mieszamy i masę wylewamy do keksówki. Wstawiamy na nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 2h w temp. 200°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuklik 13.02.2013 16:05
muszę w końcu wypróbować bo tyle zachwytów już słyszałam
ewaa 11.09.2011 20:57
pyszna
Halusia 15.08.2011 15:13
Smaczna!
anemon 03.07.2011 19:14
Z młodych ziemniaków jest najsmaczniejsza.
pacpaw 12.06.2011 19:12
no właśnie nie wiem skąd ten kolor :o) Może od startej cebuli i przyprawy do ziemniaków.
Jolanta_P-S 12.06.2011 18:48
z młodych kartofli nie robiłam, chyba czas spróbować
tatiana2 12.06.2011 11:22
Jakaś taka zielona wyszła :)
Nina7 12.06.2011 10:18
Przepis rzeczywiście warto wypróbować. Zapowiada się bardzo smacznie...
jolajka 11.06.2011 21:06
jeszcze nie wpadłam na to aby z młodych ziemniaków robić kugla(bo tak się to danie u nas nazywa), ale chętnie wypróbuję, a co tam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak