Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szczawiowa na zimno

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szczaw 50 dag
jajko 3 szt
żółtko jajek 1 szt
bulion warzywny 1 l
śmietana 12% 1/2 szkl
ogórek 3 szt
czosnek 1 ząbek
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Szczawiowa na zimno

1. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. Jedno kroimy w ósemki, resztę siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w plastry.
2. Szczaw myjemy, osuszamy i grubo siekamy. Gotujemy w litrze lekko osolonej wody. Przecieramy przez sito i dodajemy do wrzącego bulionu. Studzimy. Mieszamy z surowym żółtkiem, czosnkiem, ogórkiem, posiekanymi jajkami i śmietaną. Dekorujemy ćwiartkami jajek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 23.11.2012 14:31
tak nigdy nie jadlam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak