Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik jogurtowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dag
jogurt naturalny 150 ml
masło 25 dag
cukier waniliowy 1 op
wiórki kokosowe 2 dag
sól szczypta
jajko 2 szt
jabłka 1 kg
Cukier z cynamonem do ciast i deserów Prymat 2 op
rodzynki 5 dag
orzechy laskowe 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik jogurtowy

NADZIENIE; jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki. Następnie oprószyć cukrem cynamonowym, dodać posiekane orzechy oraz rodzynki i wszystko razem wymieszać.CIASTO;mąkę połączyć z jogurtem jajkiem, cukrem waniliowym i szczyptą soli, a następnie zagnieść jednolite ciasto i podzielić je na dwie części. Pierwszą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na dno i brzegi formy. Ciasto posypać wiórkami kokosowymi, a następnie rozłożyć nadzienie z jabłek. Rozwałkować drugą część i przykryć nią jabłka. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i ponakłuwać widelcem. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 03.08.2011 17:51
super
gosia47-47 10.06.2011 07:28
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak